تبیان، دستیار زندگی
تغذیه از عوامل موثر در سلامت عمومی و پیشرفت اقتصادی جوامع به شمار می رود. کشورهایی که از این دانش شناخت بهتری دارند و آن را به نحو صحیح به کار می برند ،از فوائد مثبت آن ، حفظ بهداشت و سلامت بدن و در نهایت افزایش طول عمر انسان ها نیز بهره مند می شوند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ارمغان تندرستی

ارمغان تندرستی

تغذیه از عوامل موثر در سلامت عمومی و پیشرفت اقتصادی جوامع به شمار می رود. کشورهایی که از این دانش شناخت بهتری دارند و آن را به نحو صحیح به کار می برند ،از فوائد مثبت آن ، حفظ بهداشت و سلامت بدن و در نهایت افزایش طول عمر انسان ها نیز بهره مند می شوند. زیرا بر این  حقیقت مسلم واقفند که تغذیه نا مطلوب ، با کاهش رشد و نمو ،افزایش کسالت و بیماری ها ، کاهش قدرت خلاقه ی جسمی و فکری ، بی تفاوتی و نبود دلبستگی همراه است که علاوه بر کاهش نیروی انسانی سالم و تندرست ، تعداد افراد سربار جامعه را افزایش می دهد.

از دیدگاه طب ایرانی ، هر فرد بر اساس تفاوت های مزاجی و ساختاری با دیگران نیازمند تدبیر غذایی مناسب و مخصوص خود است که در شرایط مختلف سنی ،زمانی ، مکانی ، فصلی و جغرافیایی و سلامت و بیماری متفاوت خواهد بود . بدیهی است که رعایت این اصول توسط فرد و یا تجویز آن توسط طبیب ، نیازمند دانشی عمیق و تجربه ای دقیق است.

از آنجا که برخلاف  بسیاری از اصول بهداشتی و سلامتی موضوع تغذیه و اصلاح آن قابل کنترل و برنامه ریزی است ، این مسئله به عنوان پایه اصلی درمان طب سنتی مطرح است. همچنین آموزش علم تغذیه یک ابزار مهم سلامتی است که پزشک ،بیمار خود را با آن مسلح می کند. این علم به رغم ظرافت و پیچیدگی هایش قابل آموزش بوده و برای همگان قابل درک و فهم است و مشکل اجرایی خاصی ندارد. از این رو حتما نخستین و مهم ترین تدبیر درمانی در بیماران را اصلاح تجویز رژیم غذایی مناسب می دانستند و برای اثبات این مسئله کافی است به حد یثی از امام صادق  (ع) اشاره کنیم که فرموده است : « غذای تو پیش از غذا بودن ،دوای توست »

طب سنتی ایران ، دستورات غذایی خود را بر اساس طبع  و مزاج فرد ،سن ، جنس ،فصل ،شرایط سلامتی یا بیماری ،محیط جغرافیایی و میزان فعالیت بدنی و  فرد و بسیاری مسائل دیگر صادر می کند و جای شگفتی نیست که برای مراحل گوناگون یک بیماری و یا برای یک بیماری در افراد مختلف ، دستورات غذایی متفاوتی بیان می شود.

از دیدگاه طب ایرانی ، هر فرد بر اساس تفاوت های مزاجی و ساختاری با دیگران نیازمند تدبیر غذایی مناسب و مخصوص خود است که در شرایط مختلف سنی ،زمانی ، مکانی ، فصلی و جغرافیایی و سلامت و بیماری متفاوت خواهد بود . بدیهی است که رعایت این اصول توسط فرد و یا تجویز آن توسط طبیب ، نیازمند دانشی عمیق و تجربه ای دقیق است.

نکاتی پیرامون تغذیه خوب

در تغذیه خوب دریافت عوامل غذایی مورد نیاز بدن به تناسب نیاز اهمیت فراوان دارد . این نیاز در سنین مختلف ، شرایط آب و هوایی مختلف و فعالیت های مختلف و سلامت و بیماری متفاوت است . بسیاری از بیماری ها برخواسته از شیوه تغذیه است و بر این اساس  دریافت مواد غذایی به شکل سالم و غیر زیان بخش ضرورت دارد. اهمیت تغذیه در تامین سلامت و بیمار شدن بی رقیب است .

١.امروزه فعالیت های جسمانی اندک و پای تلویزیون  نشستن ، افزایش یافته است ساعات کار بیداری تغییر کرده و دم به دم و چند وعده خوردن مرسوم است در حالی که در آموزه های اسلامی به 2 دفعه غذا خوردن در روز تاکید شده  و باید توجه داشت صبحانه غذای اصلی است که بایستی مفصل و کامل خورد.

٢.افت تحصیلی با صبحانه نخوردن ارتباط دارد . غذای میان وعده که دانش آموزان استفاده می کنند . برای ساعات پس از مصرف فرد مفید است  ولی صبحانه را باید خورد و زود هم باید خورد.

٣.ساعات خواب و بیداری هم به مسئله تغذیه ارتباط دارد. در روایات آمده که شب زود خوابیدن لازم است . اوایل شب اوج ترشح هورمون « سوماتوتروپین » هورمون رشد است و آنابولیسم یعنی بازسازی بدن در آن ساعت بهتر انجام می شود . لذا کسانی که زود شمام می خورند و شب با فاصله یکی دو ساعت از آن به موقع می خوابند . حداکثر بازسازی بدن یا آنابولیسم در بدن آنها اتفاق می افتد.

4.تغذیه با کی خوردن و چه چیز خوردن ارتباط دارد.

5.آموزش مسئله مهمی است . شهروندان به خصوص نسل جوان نیازمند تربیت تغذیه ای و بهداشتی هستند . البته زیربنای این تربیت ، اطلاعات علمی است و لازم است افراد در این خصوص مطالعه نمایند و به این آگاهی برسند که مثلا  سوسیس و کالباس را نباید خورد .

6.اجتناب از مصرف سرخ کردنی ها ضرورت دارد .

7.در آداب غذا خوردن لقمه کوچک گرفتن و خوب جویدن اهمیت فراوان دارد چون به هضم غذا کمک می کند.غذا را باید در محیط آرام و دور از عصبانیت و ناراحتی و با لذت خورد که تاثیر بسیار مثبتی در هضم و جذب غذا دارد.

کتاب "ارمغان تندرستی " شامل شناخت مزاجها و طبایع به زبان ساده ،معرفی غذای مضر و مفید برای هر مزاج و نیز برای هر اندام بدن ، تغذیــه درمانی ،ارائه رژیم پاکـسازی بدن از سموم ، بیان نکات ضروری برای حفظ سلامت ، آداب غذاخوردن و .... می باشد.در این کتاب ابتدا نکاتی در خصوص انواع مواد غذایی، نظیر روغن ها، سبزیجات، حبوبات و ..... ذکر شده و سپس با توجه به ترکیب این مواد به آموزش نحوه تهیه و پخت این مواد پرداخته شده است.

مشخصات کتاب

نویسنده:جمشید خدادادی

ناشر:نشر شهر

تنظیم و فرآوری:م. تجریشی